Haka Falls, Rotorua & Te Puia

Richting Rotorua

Owen bekijkt ’s ochtends alvast de kaart van Te Puia, waar we morgen meer te zien en te weten krijgen over de Maori en de Haka, of zoals Owen het noemt: Maorika.

Haka Falls

We gaan naar de Haka Falls, en ondanks dat deze minder indruk op ons maakt dan 5 jaar terug, blijft het een mooie en indrukwekkende waterval. Owen & Jason kijken er enthousiast naar, wijzen aan we ze zien en Jason zegt ‘ohhh’. Wanneer ze zijn uitgekeken, gaan ze samen met stokken spelen.

Haka Falls

Aratiatia Rapids

We rijden nog een stukje verder om bij de Aratiatia Rapids te kijken. Het openen van de sluizen van de dam, missen we net. Desondanks is het mooi om de dam en natuur er omheen te zien Jason wijst het water telkens enthousiast aan en Owen kijkt lekker rond.

Via de thermal highway, vervolgen we onze weg naar Rotorua. Onderweg zien we dan ook zo af en toe stoom omhoog komen naast de weg. Heel bijzonder, als we op een open stuk rijden: links van ons regent het flink, rechts van ons is het droog, inclusief blauwe lucht. De jongens liggen ondertussen lekker te slapen.

Rotorua

Met boodschappen doen willen de jongens ontzettend graag helpen met alles. Heel lief natuurlijk, maar niet perse handig… Daarnaar gaan we naar Mountain Jade, een winkel die sieraden gemaakt van Jade verkoopt. Marco ziet een hele mooie hanger, ik weet het niet. We merken dat we moe zijn en nu niet tot een keuze kunnen komen. We besluiten dan ook een andere keer terug te gaan.

Vandaag verblijven we bij het Rotorua Thermal Holiday Park, lekker dicht bij Te Puia voor morgen. Marco kookt voor ons, terwijl ik met de jongens de speeltuin ver ken. Er staat een groot schaakbord waar we mee gaan schakelen, aldus Owen.

Tijdens het eten vliegt er een bromvlieg bij Jason, hij vindt het helemaal niks. We halen nog een ijsje, wat heeft Owen toch goede ideeën! Jason smikkelt bij ons alle drie mee van het ijsje.

Te Puia

Het heeft vannacht behoorlijk gewaaid en geregend, de camper schudde zo af en toe flink heen en weer. Terwijl wij voorbereidingen treffen, om op tijd naar Te Puia te vertrekken, slapen de jongens nog even door, waarnaar ze rustig wakker worden.

Bij de ingang (waharoa) van Te Puia staat een groot Maori kunstwerk, bestaande uit spirituele bewakers. We gaan allemaal op de foto met degene die ons het meest aanspreekt.

Cultureel optreden

We wonen het culturele optreden van de Maori bij. Zowel Owen als Jason kijkt geboeid en enthousiast naar het optreden. Owen en ik, worden – samen met meer toeschouwers – uitgenodigd op het podium te komen. We leren een bal aan een touw te gebruiken, zoals de Maori dat doet tijdens voorstellingen. Owen doet zo goed mee, zo leuk om dit samen te doen.

Rotorua Te Puia Maori optreden

Põhutu geiser

We gaan naar de kokende modderpoelen en zien de Põhutu geiser spuiten. Het ruikt naar rotte eieren, tot onze verbazing horen we de jongens er niet over.

Rotorua Te Puia Põhutu geiser

De jongens nemen het in zich op, bekijken het, wijzen aan wat hun opvalt en Owen verteld erbij wat hij ziet. We zien zelfs tot 2x toe de Kiwi vogel erg goed! Mooi om hem bezig te zien.

Wandeling Te Puia

Tijdens het wandelen valt Jason lekker in slaap bij mij, Owen ziet telkens een Maori beeld. De een vindt hij nog mooier dan de ander, enthousiast wijst hij ze ons aan. Bij een oud Maori dorp ziet Owen hout rond slingeren en ruimt hij het netje op voor de Maori om hun te helpen. We sluiten af bij de hout school, waar we zien hoe het hout wordt bewerkt. Erg mooi om te zien. Owen kijkt gebiologeerd en gaat er lekker bij zitten, Jason wilt het liefst alles aanraken.

Eenmaal terug op het park spelen Owen en Jason heerlijk op het grasveld. We doen samen tikkertje en Owen laat ons de Haka zien. Uitgeteld gaan ze slapen, Owen probeerde nog wel om mee te gaan met Marco naar de HotTub maar het was toch echt bed tijd..